Aktualizacja: Nissan powiedział, że silnik miał niski poziom oleju. Sprawdziłem olej kilka dni wcześniej, gdy silnik był zimny, a samochód nie był używany przez kilka tygodni. Poziom oleju był na minimum.
Próbowałem ponownie po uruchomieniu silnika do temperatury roboczej i pozostawieniu go na co najmniej 10 minut, aby olej spłynął z powrotem do miski olejowej (zgodnie z instrukcją obsługi) i nie mogłem uzyskać dokładnego odczytu na bagnecie, ten sam niedokładny odczyt po tym, jak zostawiłem go na kilka godzin dłużej.
Nissan twierdzi, że możliwe jest, że silnik ma wyciek oleju, który może łatwo pozostać niezauważony, ponieważ olej gromadzi się na osłonie podwozia, a następnie może zostać zdmuchnięty podczas jazdy.
Nie wiem, ile zostało sprawdzone i potwierdzone przez technika, brzmi to jak wstępna ocena.
Dodali, że łańcuch rozrządu mógł przeskoczyć o jeden ząb, co mogło spowodować uszkodzenie silnika! Szacunkowa kwota podana przez Nissana za nowy silnik to 10 000 £! To nie jest opcja dla mnie w przypadku samochodu, który kosztował 10 000 £! 😭😭
Mam nadzieję, że Nissan opracuje coś z firmą gwarancyjną strony trzeciej i ostatecznie rozwiąże to w rozsądnej cenie.
Obecnie czekam na ostatnie szczegóły serwisowe z miejsca, w którym kupiłem samochód, aby wysłać je do warsztatu Nissana. Poprosili o te informacje, ponieważ są one potrzebne do przejścia do tego, co wydarzy się dalej.
Bardzo się martwię i żałuję, że w ogóle kupiłem ten samochód, ale oczywiście nic nie mogę z tym zrobić, poza trzymaniem kciuków i nadzieją na dobry wynik. 🤞