Nissan Juke : Juke Forums banner

Kontrolka poduszki powietrznej i pasa bezpieczeństwa po nowym zestawie stereo

10K views 7 replies 6 participants last post by  squirtbrnr  
#1 ·
Cześć,
Jestem właścicielem Nissana Juke Diesel z 2013 roku i mam następujący problem:
Poszedłem do warsztatu, aby zainstalować nowy, nieoryginalny zestaw stereo. Po tym pomarańczowe światło poduszki powietrznej2 i światło blokady/odblokowania na stacji radiowej są wyłączone.
Ponadto cały czas miga kontrolka poduszki powietrznej, a kontrolka pasów bezpieczeństwa miga również dla pasa kierowcy, niezależnie od tego, czy pas jest zapięty, czy odpięty.
Próbowałem już zresetować system poduszek powietrznych w trybie akcesoriów, ale bezskutecznie.
Czy to poważny problem? Jak mogę to rozwiązać?
Byłbym wdzięczny za pomoc, ponieważ naprawdę mam problem.

#2 ·
Czy jednostka centralna została wymieniona? Jeśli tak, zanieś ją z powrotem do warsztatu, który to zrobił i zleć naprawę.

Wygląda na to, że wiązka przewodów lub wtyczka za deską rozdzielczą nie została ponownie podłączona, gdy wszystko zostało ponownie zmontowane. Najlepiej jest wyjąć jednostkę centralną i sprawdzić, czy coś się tam nie rusza, jest odłączone... Zakładając, że dobrze zrozumiałem sytuację.

#3 ·
Dziękuję za odpowiedź. „Sklep” informuje mnie, że występuje problem z samym systemem poduszek powietrznych i że powinienem zamówić nowy zestaw zastępczy dla mózgu poduszek powietrznych, którego koszt wynosi około 150 €. Czy istnieje szansa, że system poduszek powietrznych jest uszkodzony, co powoduje również miganie kontrolki siedzenia?

#5 ·
Dziękuję za odpowiedź. "Sklep" mówi mi, że jest problem z samym systemem poduszek powietrznych i że powinienem zamówić nowy zestaw zastępczy dla mózgu poduszek powietrznych, którego koszt wynosi około 150€.
Czy istnieje szansa, że system poduszek powietrznych jest uszkodzony, co prowadzi również do migania kontrolki siedzenia?
Nie mam pod ręką linku, ale jeśli poszukasz informacji o kontrolce poduszki powietrznej z wymianą jednostki centralnej, zobaczysz, że dzieje się tak, gdy wskaźnik jest odłączony, a samochód włączony lub w trybie "akcesoria". Jestem prawie pewien, że istnieje szybki sposób na zresetowanie go.

Właściwie znalazłem post (oryginał został usunięty, ale odpowiedź poniżej zawiera procedurę):

"przepraszam, że pytam, ale usunąłem moją jednostkę centralną, aby zainstalować muzykę w moim samochodzie i na szczęście włączyłem zapłon... jak mogę zresetować problem poduszki powietrznej na desce rozdzielczej, jeśli mam zapłon z przyciskiem start?"
Wykonaj następujące proste kroki:
1) Ustaw pojazd w trybie akcesoriów (kontrolka poduszki powietrznej powinna świecić światłem ciągłym przez kilka sekund)
2) Gdy kontrolka poduszki powietrznej zgaśnie, natychmiast naciśnij przycisk, aby wyłączyć samochód
3) Wykonaj ten proces 3-4 razy, a kontrolka zresetuje się, aby ponownie działać

#4 ·
Jeśli nic nie było zepsute, zanim zaczęli przy tym pracować, powinni być odpowiedzialni za wszelkie szkody. Powiedz im, żeby zamówili części potrzebne do naprawy, a następnie sami je naprawili.

Ale prawdopodobnie nie jest to uszkodzona część, która wymaga wymiany. Często zdarza się, że okablowanie poduszki powietrznej zostaje odłączone, a następnie samochód zostaje włączony, co powoduje wyświetlenie kodu w systemie zarządzania sterowaniem nadwoziem (chyba). Zazwyczaj konieczne jest, aby dealer wyczyścił ten kod, ale do naprawy nie są potrzebne żadne części.

Zdecydowanie polegałbym na warsztacie, aby wziął za to odpowiedzialność. Standardowa procedura dla prawie wszystkich prac elektrycznych (i wielu prac mechanicznych) to krok 1: odłączyć akumulator. Albo pominęli ten krok, albo przegapili wiązkę przewodów lub wtyczkę i włączyli pojazd, gdy poduszka powietrzna była odłączona. Tak czy inaczej, to w 100% ich wina, o ile nie był to stan istniejący przed instalacją jednostki centralnej. Zmusić ich do przyznania się do tego. Następnie zmusić ich do przyznania się, że nie mogą tego sami naprawić. Następnie zmusić ich do wyrażenia zgody na pokrycie kosztów naprawy przez dealera. Dobra firma będzie miała polisę ubezpieczeniową, która pokryje to za nich, jeśli koszty będą nadmierne.